« The Space Week

Satelliettoepassingen voor overheden (Dutch)

10 oktober 2023 - 13:30 - 16:30
Satelliettoepassingen voor overheden (Dutch)
Time:
13:30 - 16:30
Location:
Netherlands Space Office
Organising party:
Netherlands Space Office (NSO), Provincie Zuid-Holland, Gemeente Noordwijk, NL Space Campus

Als onderdeel van The Space Week brengen het Netherlands Space Office (NSO), NL Space Campus, provincie Zuid-Holland en Gemeente Noordwijk een gevarieerd programma speciaal gericht op beleidsmedewerkers van gemeenten en provincie uit de provincie Zuid-Holland.

‘Wat is de meerwaarde van ruimtevaart voor lokale en regionale overheden’, dat is de vraag die centraal staat tijdens het evenement ‘Satelliettoepassingen voor lokale en regionale overheden’ op dinsdag 10 oktober 2023. Want ruimtevaart is niet alleen inspirerend, het is ook nog eens ontzettend nuttig voor lokale en regionale overheden zoals gemeenten, omgevingsdiensten, provincies en veiligheidsregio’s. 

Als onderdeel van The Space Week brengen het Netherlands Space Office (NSO), NL Space Campus, provincie Zuid-Holland en Gemeente Noordwijk een gevarieerd programma speciaal gericht op beleidsmedewerkers van gemeenten en provincie uit de provincie Zuid-Holland. 


Wat: Evenement ‘Satelliettoepassingen voor lokale overheden’
Wanneer: Dinsdag 10 oktober 2023
Tijd: 13:30 – 16:30 uur, met aansluitend een borrel 
Waar: Netherlands Space Office, Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL, Den Haag
Voor wie: Geïnteresseerden vanuit lokale en regionale overheden. In het bijzonder verwelkomen we beleidsmedewerkers werkzaam bij lokale en regionale overheden in de regio Zuid-Holland.

Deelname is gratis. Registratie is verplicht. Voor toegang tot het gebouw dient u zich te kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Mocht u graag bij dit evenement aanwezig zijn, stuur dan een e-mail naar info@nlspacecampus.eu.


Persoonlijke en praktische aanpak

Bent u benieuwd naar hoe ruimtevaart kan worden ingezet om maatschappelijke vraagstukken op te lossen? Heeft u wellicht al een specifieke uitdaging en wilt u hands-on weten hoe u satellietdata kunt laten bijdragen om tot een oplossing te komen? Dan is dit een unieke kans om, samen met behulp van aanwezige experts, tot een praktisch plan te komen. Lees hier bijvoorbeeld hoe satellietdata worden ingezet voor het monitoren van stikstofmaatregelen. 

Tijdens deze middag maakt u kennis met mogelijke satelliettoepassingen bij overheden en neemt u een concreet plan en voorbeelden mee van hoe dit in uw werkzaamheden relevant is en toegepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het meten van hittestress in stedelijke gebieden en het meten van bodemdaling voor het beheer van de ondergrondse infrastructuur, zoals riolering en gas- en waterleidingen. Het wordt een interactieve middag met concrete cases en mogelijkheden om in contact te komen met het space ecosysteem.

Dit evenement is onderdeel van www.TheSpaceWeek.eu en richt zich op beleidsmedewerkers van gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Tijdens deze middag maakt u kennis met mogelijke satelliettoepassingen bij overheden en wat die kunnen opleveren. Zoals bijvoorbeeld aan het meten van hittestress in stedelijke gebieden en het meten van bodemdaling ten behoeve van informatiegestuurd rioolbeheer. Het belooft een interessante middag met een grote verscheidenheid aan partijen te worden, waaronder: • Gemeenten zoals Noordwijk, Leidschendam-Voorburg en meer• Verschillende omgevingsdiensten• Het data team van de provincie Zuid-Holland

Voor wie

Beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden vanuit lokale en regionale overheden, in het bijzonder die in de regio Zuid-Holland, zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan dit evenement. U kunt zich laten informeren en inspireren aan de hand van voorbeelden van bestaande gebruikers en presentaties uit de ruimtevaartsector. Maar u kunt ook al uw vragen kwijt aan het expertpanel. De middag eindigt met een borrel, met volop ruimte voor interactie met elkaar én aanbieders van innovatieve diensten op basis van ruimtevaartdata. 

Het programma

13:30 Inloop en aanmelding met identificatie

13:45 Welkomstwoord door Jasper van Loon (NSO) en Marc Sandelowsky (NL Space Campus) 

• Introductie satelliettoepassingen (NSO)

• Satelliettoepassingen in de praktijk (o.a. natuurmonitoring bij de provincie Zuid Holland)

• Koffiepauze

• Interactieve workshop door Groundstation.Space: 

- Toepassingsgebieden van satellietdata voor beleidsopgaven lokale en regionale overheden: hoe en waar te beginnen?

• Q&A met experts

16:30 Borrel

Praktisch

Wat Evenement ‘Satelliettoepassingen voor lokale overheden’

Wanneer Dinsdag 10 oktober 2023

Tijdstip 13:30 – 16:30 uur, met aansluitend een borrel 

Waar Netherlands Space Office, Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL, Den Haag

Dit is een besloten evenement en voor dit evenement zijn 70 plaatsen beschikbaar voor genodigden en beleidsmedewerkers werkzaam bij overheden in de regio Zuid-Holland. In verband met identiteitscontrole voor toegang van de locatie is registratie voor dit evenement verplicht. Registreren is mogelijk tot 6 oktober. Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar dit evenement te komen, in verband met het beperkt aantal parkeerplaatsen in de omgeving.


 • Gemeente Noordwijk
 • Provincie Zuid-Holland
 • Netherlands Space Office - NSO
 • NL Space Campus

Other events

 • Walk of Space guided tour for residents
  10 oktober 2023

  Walk of Space guided tour for residents

  VVV Noordwijk
  Read
  more »
 • Seize Your Dreams Workshop
  10 oktober 2023

  Seize Your Dreams Workshop

  Kluyverweg 1, 2629 HS Delft, Lecture Hall C
  Read
  more »
 • Space for Life Panel Discussion
  10 oktober 2023

  Space for Life Panel Discussion

  Kluyverweg 1, 2629 HS Delft, Lecture Hall C
  Read
  more »
+31 71 203 2000 info@nlspacecampus.eu